Novice

Obvestilo za krajane Zaloga

Tehnološke posodobitve

  • 11. februar 2021
  • Število ogledov: 347

Tehnološke posodobitve

Glede na dejavnost družbe KOTO nastajajo občasne neprijetne vonjave pri sami dostavi in odpremi surovin in odpadkov in to kljub spoštovanju vseh okoljevarstvenih standardov in predpisane veterinarske zakonodaje. S tega vidika se tudi veselimo odprtja nove industrijske ceste, na katero bomo preusmerili ves promet. Tovrstne vonjave niso intenzivne, so kratkotrajne in omejene na našo lokacijo. V kolikor pa pride do nepredvidenih okvar ali pa različnih vzdrževalnih in obnovitvenih del, ki so nujna za nemoteno delovanje proizvodnih procesov, pa lahko pride do občasnih izpustov vonjav, ki jih občutijo okoliški prebivalci.

Zadnja obsežnejša vzdrževalna dela smo opravljali marca in aprila 2020, ko smo zamenjali vložek biofiltra, ki ga je priporočljivo menjati vsakih 5 let (o posegu smo obvestili tudi ČS Polje). Gre za napravo, na katero odvajamo vse neprijetne vonjave, ki nastajajo v naših proizvodnih procesih, in kjer se te vonjave nevtralizirajo oz. očistijo. Enako tehnološko rešitev uporabljajo tudi podobne tovarne v tujini. Žal pa se nam je konec leta zgodil strojelom, ki je zmanjšal učinkovitost delovanja biofiltra, kar je vplivalo na občasno širjenje neprijetnih vonjav.

Z določenimi ukrepi smo učinkovitost v mesecu januarju izboljšali, vendar ugotavljamo, da bo za vzpostavitev v prvotno stanje potrebno toplejše vreme ter manjše tehnološke posodobitve, ki jih bomo pričeli izvajati z dnem 12.2.2021. Celoten proces vzpostavitve v prvotno stanje bo trajal do konca aprila oz. začetek maja, ko se lahko pojavljajo občasne neprijetne vonjave. 

Vonjave, ki se lahko pojavijo v procesu posodobitve, so povsem organskega izvora in niso nevarne za zdravje ljudi. Gre za organske spojine v zelo majhnih koncentracijah, ki niso obstojne in se hitro razkrojijo. Žal pa se že zelo majhna koncentracija organskih spojin, četudi so krepko pod zakonsko določenim nivojem, vonja. Takšne vonjave običajno nastajajo tudi na kmetijah, v gozdu pri naravnem razkrajanju divjih živali v primeru pogina ali pa na čistilnih napravah za vode. V našem primeru pa gre za zakonsko predpisano obdelavo surovin z visokimi temperaturami, zato se vonjave koncentrirajo in okrepijo. Nikakor pa niso nevarne oziroma škodljive za zdravje. Poudarjamo tudi, da na naši lokaciji ne sežigamo nobenih odpadkov.

Informiranje bo potekalo preko Četrtne skupnosti Polje ter preko naše spletne strani www.koto.si.

V zadnjih petih letih smo dokazali, da znamo in zmoremo obvladovati tveganje širjenja neprijetnih vonjav. Pred nami je rešljiva naloga, vendar potrebujemo čas in vaše potrpljenje.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

S spoštovanjem.

Direktor

g. Matej Resnik

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Naše rešitve in proizvodi pomembno prispevajo k uresničevanju ideje krožnega gospodarstva.
Smo zanesljiv partner, ki vam pomaga pri doseganju ekonomskih, socialnih in okoljskih ciljev.

Stik z nami